Aikataulu piti, budjetti alittui ja meillä on tyytyväisiä käyttäjiä. Päiväuni vai todellisuutta ohjelmistoprojektissa? Millainen on tehokas ohjelmistoprojekti ja miten päiväuni muuttuu todeksi?

Ohjelmistokehityksen monimutkaisuus johtuu toiminnan abstraktista luonteesta. Tunnetun ja tarkasti rajatun ongelman ratkaisu voidaan määritellä hyvin, jolloin myös toteutus on suhteellisen yksinkertaista. Mutta entä jos tehdään uutta tuotetta uusille markkinoille? Ja vielä uudella teknologialla. Tässä viisi vinkkiä menestykseen!

1. Määrittele ratkaistava ongelma oikein

Tärkein tieto tekijöille on se, mitä ja kenen ongelmaa ollaan ratkaisemassa. Käyttäjän maailma pitää tuntea ja projektissa on oltava pääsy aitoon liiketoimintaympäristöön oikeiden (testi)käyttäjien kautta. Kuvaa ja visualisoi tapasi ratkaista käyttäjien tarve tai ongelma mahdollisimman nopeasti ja esittele se heille. Tee korjauksia palautteen perusteella ja esittele uudelleen.

2. Roolita projektin tekijät

Kaikilla on oltava oma roolinsa ja jokaisen on tiedettävä mitä heiltä odotetaan. Aloita pienellä ryhmällä ja kommunikoi usein. Määrittele tapasi jakaa tietoa ja kommunikoi mielummin liikaa kuin liian usein.

3. Tuoteomistajuus on johtajuutta

Kuka omistaa tuotteen ja tekee päätökset? Viime kädessä jonkun pitää päättää ja se on koko hankkeen tärkein rooli. Hyvä työnjako on tuotepäällikkö – projektipäällikkö tai product owner – scrum master. Roolitus on tietysti riippuvainen käytettävästä projektimallista.

4. Valitse sinulle sopiva projektimalli

Projektimalli määrittelee miten ohjelmistoprojekti toimii ja miten työtä tehdään. Se voi ottaa kantaa käytännössä mihin tahansa käytännön asioista. Toimintamallit vaihtelevat tarkkaan määritellystä tiukasta prosessikurista anarkiaa lähenteleviin kokeilukulttuurin työtapoihin. Ydinvoimalan tietojärjestelmää tehdään eri tavalla kuin avantgardista taidesovellusta.

5. Priorisoi ja tee nopeasti valmista

Abstraktin ohjelmistoidean kuvaaminen on helpointa tekemällä mahdollisimman nopeasti pieni osa tärkeintä toiminnallisuutta valmiiksi. Kun tiimi, asiakas ja testikäyttäjät näkevät osan valmiista tuotteesta, kaikki muuttuu paljon helpommaksi.

Bonusvinkki:

erittäin harvassa projektissa tiedetään etukäteen täsmälleen miltä valmis tuote näyttää. Muutos on luonnollinen osa tuotekehitystä. Hyväksy se äläkä pakota tiimiä liian valmiiksi suunniteltuihin aikatauluihin ja määrityksiin.

Kymmenien tuote- ja palvelukehityshankkeiden kokemuksella on valtava merkitys ohjelmistoprojektin onnistumiselle.

Hyödynnä ohjelmistokehityksen asiantuntijoiden näkemystä oman hankkeesi arvioinnissa ja anna onnistumiselle mahdollisuus. Pyydä maksuton käynti projektisi tilan arvioimiseksi.

Ilkka Toivanen on yleismiehemme projektien ja asiakkaiden keskellä. Monta palloa ilmassa ja muutama kerrallaan kädessä pitävät Ilkan kiireisenä, mutta yleensä äärimmäisen rauhallisena Lappeenrannan toimipisteellämme.